GAUDEIX D’UN DIA DE PICNIC IDEAL

Publicat a: ForquillaGironina.cat  ·  Juliol'12
Amb l’arribada de l’estiu, i pels que no ens és possible fer encara les tan desitjades vacances estiuenques, tenim la possibilitat de gaudir d’un munt de caps de setmana a l’aire lliure, en família o amb amics, planificant picnics a llocs ben versàtils: al camp, a l’ombra d’una pineda, a un parc, al cim d’una muntanya, a la vora d’un riu o d’un llac i, també, a la platja sota el para-sol.
Organitzar la sortida ens pot portar el seu temps. I perquè no t’oblidis de res, i te n’acabis adonant quan ja estiguis a uns quants quilòmetres de casa, et proposo que segueixis aquests consells, que de ben segur t’ajudaran!

Primer de tot cal que es decideixi on es farà el picnic. Clar!, el lloc escollit et permetrà seleccionar les preparacions culinàries més idònies, i també el parament que us heu d’endur: no és el mateix fer l’àpat asseguts sobre l’herba, còdols, o estintolats a unes pedres, que amb cadires plegables, i poder disposar-ho tot sobre una taula prou ben anivellada.
 
 


El segon aspecte, també igual d’important que el primer, és considerar inequívocament quants i qui acabarà fruint d’aquest dia de pícnic: només grans, o bé tant petits com grans? Un nou factor que caldrà que tinguis en compte, pel fet que no tot el que preparis per a menjar serà factible pels teus petits (per la seva manipulació, per l’apetència o per preferències alimentàries; bé que ho saps!).
I, coneixent tota aquesta informació inicial, ja pots començar a organitzar tot allò indispensable.

Pots començar preguntant-te quina pot ser l’estructura del menú més adequada. Potser podries preparar un pica-pica lleuger o aperitiu, per anar fent boca, mentre doneu quatre tombs per la zona. O bé simplement, per anar menjant una mica abans, mentre arribeu caminant al lloc, perquè heu de deixar el cotxe lluny. En tot cas, el primer i el segon plat, i les postres, són indiscutibles; perquè cal que fruïu de la varietat d’aliments, de textures i colors, pel fet que l’ocasió, per l’especial que és, ho requereix. El que no podràs decidir és la seva temperatura: cal que escullis plats que, menjats freds, siguin gustosos.
La preparació dels plats no la pots deixar tota pel dia assenyalat. Cal que aquelles preparacions que s’han de sotmetre a cocció, o bé aquells ingredients que cal coure per a poder-los consumir, els elaboris el dia abans, amb suficient temps. Interessa moltíssim mantenir-ho tota la nit prèvia en fred (per qüestió de seguretat alimentària, més que res). Tampoc et pots oblidar de col·locar al congelador bosses o plaques refrigerants (les suficients pel volum de menjar i nombre de neveres portàtils que utilitzareu). ¿Nevera i no cistella? Sí, estem a l’estiu..., i el menjar s’ha de mantenir sempre refrigerat fins al seu consum. Hem de disminuir qualsevol risc de toxiinfecció alimentària, tan afavorida per les elevades temperatures ambientals.
¿Un aperitiu? Et proposo diferents opcions per a picar: rodanxes i llesques d’embotits varis o pernil, daus de formatge, i biscotes, torradetes o bé palets integrals per acompanyar-los. Tot això es pot complementar, ara que som a una bona temporada, amb crudités: bastons de pastanaga i de pebrot, rodanxes de cogombre, uns ravenets, tomates cherry i unes quantes olives sense el seu suc. I, a més a més, una barreja de fruits secs al gust.
Com a primer plat, ¿què et sembla una amanida? Pot tenir una base de pasta, de patata, d’arròs o llegums, que sempre agradarà més als petits. Aquí hi pots incloure la típica amanida russa, fent ús d’ingredients tant variats com tots els que pots imaginar. Si amb les crudités no es garanteix suficientment una ració de verdures/hortalisses, pots fer participar més els vegetals de l’amanida; o bé, pots escollir una crema de verdures freda (com una vichyssoise), o bé gaspatxo. I una altra opció és una escalivada, acompanyada d’ou dur o uns filets d’anxova.
Al segon plat, la ració proteica serà determinant. I, així doncs, pots tendir cap a les típiques truita de patata i carn arrebossada, o bé preferir altres plats molt gustosos freds, com unes cuixes de pollastre rostides i croquetes variades (de pollastre, pernil, formatge, bacallà, de guisat, de bolets o de vegetals).
Òbviament no s’ha d’oblidar l’alternativa dels entrepans. En aquest cas, pots aprofitar per comprar pans diferents dels que soleu consumir en el dia a dia, i omplir-los de farcits ben variats.
De postres, teniu a la vostra disposició un ampli ventall de fruites del temps: albercocs, préssecs i nectarines, prunes, cireres, meló, síndria, plàtans, pomes i peres. Algunes les podeu menjar a mossegades, amb la seva pell ben rentada de casa. Altres tallades al moment. També pots portar preparada una macedònia molt variada, ben fresqueta. Però, en tot cas, no són gens recomanables els productes lactis que s’han preparat a casa i que contenen ou com a ingredient (com la crema catalana, flam o mousse); pel fet que suposen un elevat risc de toxiinfecció alimentària. La resta de productes lactis és necessari que es mantinguin en fred fins al moment del seu consum.
Fixa’t que triïs unes o altres opcions de plats, sempre hi trobareu verdures/hortalisses, aliments feculents, aliments d’origen animal proteic i fruita; complementant-ho amb fruits secs i algun derivat lacti. Un àpat ben complet, oi?

Citades les opcions de plats, voldria remarcar uns quants aspectes a considerar per quan els elaboris:
  • Ja esmentat, les preparacions i ingredients que requereixin d’un tractament tèrmic han de ser refredats i conservats en fred tota la nit anterior.
  • Has de descartar les salses d’ou casolanes i, també, els postres lactis amb ou d’elaboració pròpia. Hauràs d’optar pels productes comercials, que han estat sotmesos a processos de pasteurització o esterilització.
  • Referent als plats constituïts per ingredients crus i cuits, és preferible que facis la seva barreja al moment, i no a casa. En tot cas, sí que t’emportaràs els crus ben rentats, pelats i preparats, llestos per a afegir-los. Cal que et rentis les mans abans de fer la barreja d’ingredients. Hauries de fer-ho sempre amb aigua potable, o bé amb tovalloleta d’un sol ús. 
  • La nevera portàtil l’has de carregar just abans de marxar. En cas d’haver elegit preparacions amb una consistència líquida o semipastosa (com la crema de verdures, el gaspatxo o un batut), caldrà que les guardis en recipients adequats, assegurant que es mantinguin hermètics i en una posició adequada a l’interior de la nevera, al llarg de tot el trajecte. 
  • És necessari que separis físicament els aliments crus dels cuits, col·locant-los en diferents recipients hermètics, per a evitar qualsevol risc de contaminació creuada.

Canviant d’aspecte, i més sent estiu, no et pots oblidar de les begudes: la hidratació és més que essencial! L’aigua, òbviament, no hi pot mancar. I no pots esperar que el lloc escollit tingui una font d’aigua potable a prop. Per a escollir les begudes diferents de l’aigua, caldrà que tinguis en compte qui vindrà al pícnic. Per tant, pels petits en podràs seleccionar unes i, pels grans, altres. El pícnic es tracta d’una sortida o celebració ocasional; més bé pròpia de caps de setmana o de dia festiu. Per tant, us podríeu permetre beure el que no soleu prendre la resta de dies de la setmana, pel fet de contenir sucres, substàncies estimulants o alcohol (sempre, com tot, amb moderació!). Recordar que, per a les begudes, haurem d’habilitar una nevera suficient, amb les seves plaques o bosses refrigerants.

Falta ara parlar del parament que, com et deia, està condicionat pel lloc escollit per anar de pícnic. Evident que no podran faltar els plats de plàstic o de cartró, gots, culleres, forquilles i ganivets de plàstic, i els tovallons de paper. No et pots oblidar d’un ganivet metàl·lic amb dimensions i forma que et permeti fer-lo servir tant per tallar les diferents porcions com per esmicolar a trossos petits algunes preparacions.
Està clar que, si ho preferiu, i també si el terreny és adequat, podeu substituir les tovalles per cadires i taula plegables. Per molts pot arribar a ser més convenient que no pas estar assegut/da al terra i haver de sostenir el plat amb una de les mans. 


Uns últims consells:
  • La nevera portàtil, durant el trajecte, s’ha de mantenir al lloc més fresc del vehicle (sense exposició solar directa) i ben estabilitzada.
  • Fins al moment de l’àpat, la nevera s’han de mantenir a un lloc amb ombra. I, si cal obrir-la, ha de ser el mínim de cops possible (d’altra banda anirà perdent la fredor, per l’entrada d’aire calent ambiental). 
I crec que no m’oblido de res... Bé, sí, desitjar-te que gaudeixis d’un picnic ideal a la natura, en bona companyia!


 
 
 
 
 
 
 
 
 

 
 









Post Recomendado deslizante para blogger