PROVA-HO, A MI EM VA FUNCIONAR

Publicat a: Revista GiDona, Octubre'12 - núm. 59

Aquest mes, i ja l’anterior, suposen un retorn a la rutina laboral, a la quotidianitat, després d’un descans en el que s’ha cercat la relaxació, la tranquil·litat, s’ha aplicat un “fora horaris i obligacions” i un “viure la festa” i la cultura gastronòmica del lloc visitat. Un suggeridor canvi de ritme i d’activitat que, a més, pot haver suposat tornar de les vacances amb algun quilo de més... És hora d’adaptar-se a les tasques habituals i, tanmateix, de buscar solucions per aquestes fluctuacions del pes. I, per trobar la millor solució d’aquest problema, t’aconsello que no caiguis de nou a l’“a-mi-em-va-funcionar”, de quan has exposat, amb certa angoixa, aquest fet al treball, fent un mos amb amics, a la perruqueria o deixant els petits a l’escola. 
 
 
 Mirant enrere, des de fa uns quants anys, temptat/da per perdre una mica de pes, t’has decidit per anar provant dietes que et prometien una pèrdua de pes ràpida, amb calendari d’inici i de fi, que s’anunciaven com a eficaces i sense risc per a la salut, garantint que, per a seguir-les, no calia fer gens d’esforç, ni tan sols exercici físic. Però..., molts cops ha acabat passant el mateix, fos per un o altre motiu —aparició de certa irritabilitat o de moments de tristesa i ansietat injustificats, o sentir-te exhaust/a molt abans de finalitzar el dia o bé, al treball, costar més concentrar-te, o també patir estrenyiment recurrent—: després d’algunes setmanes de seguir la dieta (de la forma més estricta possible), t’has decidit per deixar-la abans d’assolir l’objectiu perseguit. I, tanmateix, reconeixes que moltes d’aquestes opcions dietètiques te s’han fet difícils d’aplicar, per ser molt monòtones (la restricció obligatòria de molts aliments suposa haver de menjar gairebé sempre el mateix), o bé per haver de pesar tot el que et posaves a la boca.
   


Malgrat que durant les vacances, i ara a la tornada, intentes “controlar prou bé” el que menges... i, si més no, “compensar” àpats del mateix dia, si creus que en algun t’accedeixes..., et trobes amb molt més pes del d’abans de començar l’estiu. I sembla que no pugui ser!
Aquesta no és només la teva realitat, sinó la de molts/es que, com tu, i de forma reiterada, desitgeu perdre pes. I en comptes de cercar l’assessorament de professionals de la salut experts en Nutrició i Dietètica, recorreu a la recomanació de l’“a-mi-em-va-funcionar” i sucumbiu també al màrqueting de certes “dietes i mètodes miracle”.
 
Si desitges perdre pes de forma efectiva, sostinguda en el temps i, sobretot, sense perjudicis per a la teva salut, has de comprendre que:
1. La consecució del teu pes saludable ha de ser gradual: un descens de 500 grams a 1 kg per setmana; equivalent a la pèrdua d’un 5-10% del pes corporal en 6 mesos, implicant un dèficit calòric de 500-1.000 Kcal diàries (amb dieta i exercici físic).
 
2. Pel fet que cadascú té una situació fisiològica i patològica determinades, es troba en una etapa vital concreta, posseeix una eficiència i una despesa metabòliques diferents, una quotidianitat a considerar i unes necessitats nutricionals i energètiques precises, a més d’existir un factor genètic, sexe i una edat determinants, es requereix seguir una pauta d’alimentació summament personalitzada, i caracteritzada per ser adequada, suficient, equilibrada i saludable.
 
3. La nova pauta d’alimentació (que t’ha d’ajudar a aprendre a menjar correctament) implicarà necessàriament un canvi d’hàbits i d’estil de vida, que s’hauran de mantenir.  
 
Si vols perdre pes de forma saludable i mantenir la pèrdua a llarg termini, no confiïs en l’“a-mi-em-va-funcionar”.


Post Recomendado deslizante para blogger