EL QUE "GUARDES" AL TEU FRIGORÍFIC...

Publicat a: Revista Girona Gastronòmica - núm. 2 · Octubre/Novembre'12
 
Després de les vacances d’estiu (i més si s’ha tornat amb algun quilet de més) és normal que, durant uns mesos, coexisteixi el desig d’emprendre una alimentació saludable amb el ritme més que accelerat del dia a dia. I encara se’t pot presentar com una meta més difícil si, el que pretens, és assolir uns quants canvis radicals a la vegada, i d’un dia per l’altre. Opta per petits objectius assumibles. Un dels primers pot ser aquest: disposar d’un “frigorífic saludable”.   
 
 
El contingut del teu frigorífic és un bon indicador dels teus hàbits alimentaris. Està demostrat que tant el que es conserva en el frigorífic com l’altura a la que es col·loquen els diferents aliments influeixen molt en les decisions de consum.
 
Si sols arribar a casa amb molta gana o bé, sovint, tens temptacions irreprimibles de picar qualsevol cosa a deshora i, el primer que fas, és obrir el frigorífic a la cerca de dolços, embotits i altres aliments amb una densitat calòrica considerable, tocarà plantejar-te uns canvis.

Primer, saber fer una compra intel·ligent: en l’elecció de cadascun dels aliments i en el pes que pren cada grup a la teva cistella de la compra. Per tant, és primordial que aprenguis a moderar substancialment la compra de productes processats industrialment rics en greixos, sal i sucres i, a canvi, valoris fer una bona elecció, el més variada possible, d’aliments frescos (principalment verdures, hortalisses i fruites).
 
Segon, tenir a l’abast senzills snacks saludables al frigorífic, que t’ajudaran en aquests moments:
 
1. Prepara’t crudités de pastanaga, api i pebrot, rodanxes de ravenets i cogombre, i tomates cherry. Resguarda’ls al frigorífic en tuppers adients, col·locats a nivell de la teva vista.
 
2. Quan cuinis verdures i hortalisses en medi aquós (bullides o a olla a pressió), reserva’n l’aigua de cocció, i conserva-la en recipients adequats. Al frigorífic tindràs brous vegetals llestos (que pots consumir freds o amb un toc de calor al microones), per quan tinguis sensació de gana i encara no sigui l’hora de l’àpat. I, alternativament, i amb la mateixa finalitat, pots elaborar els teus gaspatxos casolans. 
 
3. Elabora’t macedònia de varietat de fruites del temps, i distribueix-la adequadament dins petits recipients hermètics, disposats a la prestatgeria que queda a l’altura dels ulls.
 
4. Enfila brotxetes de fruita, pel consum al mateix dia. Les tindràs sempre apunt per quan t’apeteixin i, en tot cas, consumibles com a postres dels àpats principals, o formant part de la col·lació de mig matí o mitja tarda.
 
5. Tingues disponible una “llaminadura saludable” que sempre et pot venir de gust: minigelatines preparades amb suc de fruita natural, endolcides amb estèvia i, si ho desitges, amb algun trosset de fruita a dins. 
 
Totes aquestes propostes saludables no eximeixen de mantenir els calaixos inferiors del frigorífic amb un bon estoc de verdures, hortalisses i fruita, per a consumir-les als àpats principals.
I no cal dir que és necessari dur a terme una bona planificació dels menús setmanals i de les racions a preparar, per evitar que el frigorífic s’ompli de sobralles. Si hi són, segur que també les acabes menjant quan no toca.  
 
Però, de totes maneres, el fet que hagis de recórrer a aquests recursos dietètics podria respondre perfectament a que la teva dieta és inadequada, insuficient i, possiblement, desequilibrada. Per tant, mai t’hauries de plantejar aquestes recomanacions com un mitjà permanent per fer front a situacions de gana fisiològica o emocional; sinó com una eina de transició mentre es busca la seva causa. El/la Dietista-Nutricionista és el professional de la salut que et pot ajudar: adaptant la pauta d’alimentació a les teves necessitats, educant-te en uns hàbits saludables i motivant-te constantment en la seva consecució.

Post Recomendado deslizante para blogger