COMPRENENT ELS MEUS ERRORS ALIMENTARIS

Publicat a: Revista GiDona, núm. 67 - Juny'13

Si ens preguntessin, ara mateix, si ens alimentem bé, gairebé tots acabaríem responent amb un “Sí!” rotund. I això és el què tenim ben entès i “segur”, després d’haver fet lectura de diversos llibres divulgatius sobre “dietes” i alimentació, i de medis impresos no especialitzats, d’escoltar i conversar amb l’amic/ga o familiar de torn i, si més no, després de buscar certa informació a aquest gran i poderós mitjà de la informació i la comunicació que tenim tan disponible en tot moment: Internet. Però, realment estem en allò encertat; és a dir, ens alimentem bé? Confirmat que “No!”, amb un to encara més ferm.

El nostre comportament alimentari (el què mengem, quan i com ho fem) és un procés ben complex, condicionat per un ampli ventall factors d’àmbit geogràfic, sociocultural, econòmic i religiós, sense oblidar-nos dels de naturalesa biològica i psicològica. I si d’aquesta influència n’hem heretat aspectes molt beneficiosos, també ens endinsa dins el terreny dels “errors alimentaris”. Que aquests siguin detectats per nosaltres mateixos..., sent-ne plenament conscients, és sovint difícil! 
Potser hauríem de començar reflexionant i aplicant la premissa que no existeixen aliments “bons”, ni “dolents”, sinó que són els nostres hàbits els que dicten que acabem menjant certs aliments, amb més o menys freqüència, però diferent d’aquella  recomanada pels organismes responsables de la Salut Pública i la societat científica. Podríem continuar plantejant-nos si solem seguir un horari regular dels àpats, si solem respectar algunes ingestes d’aliments a sumar a les corresponents als tres àpats principals; de si és habitual que ens saltem algun àpat (pel motiu que sigui), i si més que res acabem menjant a deshores, i el què no toca... ¿I si aquests errors alimentaris acaben recolzant-se en allò que és més fàcil o més convenient, o bé en el disponible i més plaent? Preguntem-nos per quin paper hi juguen, a l’alimentació, les aversions a certs aliments i/o preferències? I no només; a més aquells errors mals adoptats en cas que es pateixi alguna al·lèrgia o intolerància alimentària.
Perquè... cal plantejar-nos que són errors alimentaris tots aquells hàbits i conductes alimentàries que ens distancia de dur a terme una dieta equilibrada, suficientment variada, saludable, adaptada tant a les necessitats energètico-nutricionals individuals com a la pròpia activitat diària.
El què sí és ben cert és que aquests errors alimentaris que incorrem, sovint inconscientment, tenen implicacions nutricionals, i estan condicionant el nostre estat de salut i/o la prevenció de la malaltia.



Per a la seva detecció i correcció és aconsellable posar-se en mans de professionals de la salut experts en Nutrició i Dietètica (els Dietistes-Nutricionistes). Amb el seu assessorament i impartició d’educació nutricional com a eines pel canvi, ens permetrem acostar-nos a un estat nutricional òptim, i conservar o millorar la salut (que no necessàriament suposa l’absència de malaltia). Per la nostra part, perquè es produeixin aquests objectius desitjats, ens cal, primer de tot, la voluntat o anhel de canvi (la motivació); en segon lloc, confiança en nosaltres mateixos i en el professional que, com a mediador, ens ajuda a anar eliminant tots aquells obstacles que s’interposen al canvi. Durant el procés, cal que ens mantinguem perseverants i pacients (cada pas requereix el seu temps per a instaurar-se; les presses són amigues de les defallides), i amb tots els nostres sentits amb plena capacitat d’aprendre. I, tercer, hem de felicitar-nos i recompensar-nos per tots i cadascun dels petits canvis assolits i mantinguts en el temps, pel fet que ens permetran sumar grans beneficis per a la nostra salut!



 
Post Recomendado deslizante para blogger