PÈRDUA DE PES? FONAMENTALMENT DE GRASSA!

Publicat a: Revista GiDona, núm. 62 - Gener'13
 
Després de les festes nadalenques, principalment si no hem tingut cura d’aplicar uns bons hàbits alimentaris, és molt possible que ens trobem amb algun quilet de més... Amb l’inici de Nou Any, i sovint fruint d’un optimisme desmesurat, entre els nous propòsits, un d’ells és perdre el pes excedent? Sigui per una qüestió estètica, sigui per motius de salut, hi ha certs criteris que has de conèixer per a fer elecció de la intervenció dietètico-nutricional més adequada.
 

El primer criteri es basa en el fet que la disminució ponderal no s’ha de mesurar mitjançant els quilograms perduts, sinó analitzar-se a través de la reducció de la grassa corporal. Un dels objectius pels quals s’ha de regir la pauta d’alimentació que ha d’assegurar-te una pèrdua de pes efectiva (a curt, mig i llarg termini) és el de crear un balanç energètic negatiu adequat que permeti reduir les reserves de grassa corporal i, alhora, minimitzar la pèrdua de massa muscular. Així doncs, l’eficàcia del tractament dietètico-nutricional cal determinar-lo sempre basant-se en paràmetres antropomètrics que posin en evidència l’evolució de la composició corporal durant el període d’intervenció. Els motius:
  • La massa lliure de grassa, dins la qual s’engloba la massa magra, és metabòlicament molt més activa que la massa grassa. Les pèrdues ràpides de pes solen conduir cap a una pèrdua de teixit muscular i, així doncs, conseqüentment repercutir en una disminució de la despesa energètica en repòs que vagi en detriment, no només de la pròpia pèrdua ponderal, sinó també del manteniment del pes assolit. Per tant, és realment essencial que, lligat a l’objectiu anterior, el tractament dietètico-nutricional persegueixi una distribució idònia dels nutrients que pugui garantir perdre pes màximament a expenses de la massa grassa. A considerar que la disponibilitat d’aquests, com a tipus de substrat energètic a utilitzar per a cobrir les necessitats energètiques de cada moment, condicionarà una o altra resposta metabòlica, obtenint-se un o altre resultat fisiològic quan aquesta primera és sostinguda i/o reiterada en el temps.  
  • L’eliminació del pes excedent, més enllà de motius lligats a la imatge corporal, cal cercar-lo en la millora de l’estat de salut i la prevenció de la malaltia. Percentatges de grassa corporal per sobre dels considerats com a saludables podrien associar-se, principalment per excés de grassa a nivell abdominal, a un major risc de patir el síndrome metabòlic (hipertensió arterial, dislipèmies, diabetis tipus 2, insulinoresistència o intolerància a la glucosa i obesitat, entre altres alteracions), malalties cerebro/cardiovasculars, certs càncers, etc. Una pèrdua de pes de prop d’un 10% respecte l’inicial, assolida de forma saludable (no més de 0,5-1 kg/setmana) en uns 6 mesos, és summament beneficiosa per a la salut: permet complir el primer criteri indicat; i, a més, disminuir significativament aquests factors de risc fisiopatològics i, inclús, possibilitar el restabliment de perfils lipídics, glucèmia i tensió arterial dins valors clínicament acceptables.  
 
El segon criteri per a escollir correctament el tractament dietètico-nutricional és conèixer si aquest implícitament mostra la necessitat de modificar hàbits i estil de vida cap a uns més saludables. Es tracta d’un condicionant, no només per a assolir la pèrdua ponderal, sinó pel seu manteniment. Per tant, la reeducació alimentària, durant la intervenció, és clau per a aconseguir l’èxit.

Així doncs, no et fiïs mai de “dietes” que mesurin la seva eficàcia a través dels quilograms perduts a la bàscula, amb promeses de pèrdua ràpida, amb fonaments dietètico-nutricionals refutables, sense eficàcia comprovada científicament, o que no incloguin l’educació nutricional com a part del tractament. El compliment de qualsevol d’aquestes atribucions porta cap a un efecte rebot garantit.

Ja saps que, nosaltres, NutriClínica Doctora Costa, restem a la teva disposició per ajudar-te a fer salut en aquest nou any... Troba'ns aquí i coneix una mica més sobre la nostra metodologia clínica fent un clic aquí.



 


 
Post Recomendado deslizante para blogger