Publicat a: Revista GiDona, núm. 68 - Juliol'13
Quantes “dietes” has provat en relativament pocs anys? Les pots comptar amb els dits de les teves mans, o te’n farien falta més? A quantes d’elles s’excloïen un o diversos grups aliments? Greu error...
El fet és que mai hauríem de classificar els aliments en "bons" i "dolents", però sí que hauríem d'aprendre a prioritzar el consum d'uns i a disminuir-ne el d'altres. Prohibir-te la ingesta de certs aliments suposa despertar un fort desig per aquests. I, davant la rígida norma de prohibició, es va incrementant la teva necessitat, tant fisiològica com emocional, per consumir-los; fins que s’acaba caient a la temptació, protagonitzant-ne una ingesta compulsiva i excessiva, que et causa no només malestar digestiu, també un fort sentiment de culpabilitat i irritabilitat.
Quins són aquests aliments que mai haurien de ser prohibits, pel fet que tenen també cabuda dins una pauta d’alimentació equilibrada i variada, però que n'has de reduir tant la freqüència com la ració de consum? Es tracta dels que, a la Piràmide de l’Alimentació Saludable, es troben a la seva cúspide:
Quins són aquests aliments que mai haurien de ser prohibits, pel fet que tenen també cabuda dins una pauta d’alimentació equilibrada i variada, però que n'has de reduir tant la freqüència com la ració de consum? Es tracta dels que, a la Piràmide de l’Alimentació Saludable, es troben a la seva cúspide:
- Els dolços,
- la xocolata i altres aliments amb cacau,
- els snacks dolços i salats,
- la galeteria, la rebosteria i la brioixeria,
- els greixos sòlids comestibles (margarina, mantega, llard,...),
- els néctars, els refrescs ensucrats i edulcorats,
- els plats preparats, embotits i derivats carnis grassos i processats.
Per a ells, es recomana un consum ocasional o de màximament 2 racions setmanals.
Què tenen en comú? Doncs, tots o molts d'aquests aspectes energètico-nutricionals:
- una elevada aportació calòrica per unitat consumida,
- un relativament alt contingut en greixos, principalment saturats i/o trans,
- un elevat contingut en hidrats de carboni simples (sucres) i/o complexes refinats,
- un contingut notable de sodi (principalment per la sal afegida durant el processat),
- un contingut proteic gairebé insignificant, principalment si entre els seus ingredients no s'hi troben aliments d'origen animal com ous, llet o carn (fonts dietètiques de proteïnes d'elevat valor biològic),
- una aportació minsa de minerals i vitamines, si les fruites i/o les verdures no constitueixen part de la seva formulació.
Què me’n dius: Vols continuar prohibint-te algun aliment de la llista? O bé, vols provar de tenir-los reservats per a certes ocasions, podent-los gaudir amb moderació, i sense remordiments?
Si vols eliminar l’excés de pes i/o mantenir el teu pes saludable, alhora que millorar el teu estat de salut, aprèn a crear hàbits i conductes saludables, i a eliminar errors i males creences. Si busques resultats diferents, ¿per què acabes fent sempre el mateix? Aprèn a menjar saludablement! L’assessorament d’un professional de la salut format en Nutrició Humana i Dietètica, el Dietista-Nutricionista, t’hi ajudarà.