“ATRAPAT/DA” PER NO PODER SEGUIR UNA DIETA SALUDABLE? NO MÉS EXCUSES!

Publicat a: Revista GiDona, Febrer'13 - núm. 63

Tot i que ens sol preocupar moltíssim la nostra salut, la quotidianitat ens lliga massa i no ens deixa temps per a seguir un estil de vida “saludable”! Els horaris laborals i la família són les nostres excuses perfectes i enfrontades a l’anhel d’una alimentació saludable i equilibrada, i a la realització d’exercici físic de forma regular. T’hi identifiques?
Acabem de començar, fa un no res, aquest nou any... i, si dins la llista dels bons propòsits s’hi troba enguany esquinçar aquest binomi tan oposat: ritme actual i estil de vida saludable, donar-te l’enhorabona! Si no, hi ets a temps d’adoptar-lo ara mateix! En tot cas, posa-t’hi, traçant un bon pla d’acció, perquè, vulguis o no, és la millor inversió que facis al llarg de la teva vida.
  
Abans, però, cal que tinguis ben clar un seguit de conceptes:
  • No existeix una “dieta ideal”, que serveixi per a tothom (cadascú posseeix un estat de salut, fisiologia, requeriments energètics i nutricionals, factors genètics i metabòlics i una activitat diària ben diferents), malgrat que sí es poden recomanar i seguir una relació de criteris i estratègies dietètico-nutricionals que ajudin a atansar-nos cap a una alimentació i hàbits més saludables.  
  • Una dieta considerada nutricionalment equilibrada és aquella que ens proporciona, a través dels aliments convencionals, els nutrients necessaris, en la quantitat adequada i suficient, per a cobrir-ne els nostres requeriments diaris. Pel fet que cap aliment ens aporta tots i cadascun dels nutrients, cal que la nostra dieta sigui variada, incloent aliments dels diferents grups. L’exclusió d’(alg)un aliment només restaria justificada per alguna raó fisiopatològica. 
  • Una pauta d’alimentació equilibrada, saludable, variada i ajustada a les necessitats individuals juga un paper primordial en la prevenció (o almenys en redueix el risc) de certes malalties cròniques i alteracions fisiològiques, tant a curt com a llarg termini; entre elles la hipertensió arterial i la hipercolesterolèmia (considerats uns “perills silenciosos”), l’obesitat, malalties cerebro/cardiovasculars, la diabetis, patologies digestives, l’osteoporosi, certs tipus de càncer i trastorns de la conducta alimentària.   
  • Existeixen certs grups d’aliments essencials a la nostra dieta (dels quals se’n recomana fer-ne un consum a diari), pel fet que s’ha comprovat científicament que la seva càrrega de nutrients i substàncies amb beneficis fisiològics es comporta com un “escut protector” front diverses patologies i trastorns fisiològics.
En absència de malaltia, tu ets l’única persona que indica el teu moment d’inici d’un canvi d’hàbits i d’estil de vida! Tingues, però, en consideració, que cal fer-ho de forma gradual, assolint petits reptes ben delimitats al teu calendari (no vulguis anar ràpid, ni aglutinar-ho tot de cop).
  
Saps bé que no et serà fàcil, i que et requerirà esforç assolir-ho... Només cal que vulguis i creguis que pots sortir del que es denomina la teva “zona de confort”, per a aprendre, desenvolupar-te i seguir un estil de vida cada vegada més saludable!
  

Si no és la primera vegada que intentes dur-ho a terme i que, pel motiu que sigui, has fallit a l’intent, demana ajut a un/a Dietista-Nutricionista; el professional de la salut plenament format i capacitat per a assessorar-te i motivar-te constantment, perquè ho assoleixis amb èxit.
Post Recomendado deslizante para blogger