CREUS QUE MENGES DE FORMA CORRECTA?

Publicat a: Revista GiDona, núm. 64 - Març'13

Menjar pot semblar-nos fàcil, si convenim que es tracta només d’ingerir quelcom que ens aporti “combustible” per a realitzar la nostra activitat diària. Però, creus que també ho és si es fa de forma correcta i saludable?
  
Menjar correctament i saludable significa consumir aliments de forma "intel·ligent", de manera que:
  • cada aliment és ingerit en la quantitat adequada i suficient, i en la freqüència recomanada.
  • no s'elimina el consum de cap grup d'aliments; perquè tots són necessaris a la nostra pauta d’alimentació: cap aliment conté tots i cadascun dels nutrients.
  • el fraccionament de les ingestes d’aliments entre 4 i 6 diàries, a les quals els diferents grups d’aliments hi estiguin presents de forma estratègica, permet cobrir satisfactòriament els requeriments de micronutrients (vitamines i minerals), atenent a les nostres necessitats fisiopatològiques individuals.
  • de la ingesta diària d’aliments s'obté un balanç calòric òptim, de cadascun dels diferents macronutrients: hidrats de carboni (45-60%), proteïnes (10-15%) i greixos (30-35%).
  • permet que el nostre metabolisme es desenvolupi amb plena eficiència i eficàcia, sota una òptima regulació: es disposa de la font d'energia més idònia en cada moment.
No menjar de forma correcta, ni saludable significa que:  
  • alguns grups d'aliments poden ser ingerits en una quantitat gens adequada: excessiva, insuficient o nul·la, i en el seu cas, potser, ni en la freqüència recomanada.
  • per l'exclusió de grups d'aliments i/o per la restricció calòrica practicada, inferior a 1200 Kcal/dia (equivalent a consum de quantitats insuficients dels diferents aliments), pot generar-se un estat nutricional carencial en micronutrients, amb conseqüents alteracions fisiològiques a mig i llarg termini.
  • s’ingereix aliments 3 vegades al dia (o bé inclús menys); realitzant-se àpats que podrien no cobrir els requeriments nutricionals diaris (ni potser els calòrics), a més d’estar espaiats per bastants hores de dejuni.
  • de la ingesta diària s'obté un balanç calòric inadequat de cadascun dels diferents macronutrients: hidrats de carboni (<45%), proteïnes (>25%) i greixos (>20-35%).
  • es generen estats o situacions metabòliques anòmales, degut a la necessitat de mobilitzar i metabolitzar certs components corporals per a obtenir fonts d'energia alternatives i/o glucosa. Quelcom que, si es perllonga en el temps (i en funció del desequilibri nutricional i/o restricció calòrica), pot ser causa de patologies, alteracions emocionals i un menor rendiment físic i mental.
Perquè menjar de forma conscient i saludable implica saber fer una bona elecció dels aliments, conèixer com distribuir-los òptimament als diferents àpats i com preparar-los front els fogons i quina quantitat consumir-ne, l’ajuda d’un/a Dietista-Nutricionista et pot ser fonamental per a assolir aquest bon hàbit.
Comença a pensar en la teva salut i deixa de centrar-te en la bàscula! Mantindre el teu pes saludable, a mig i llarg termini, exigeix aprendre a menjar correctament i adoptar hàbits saludables. Et sorprendrà el fet que serà llavors quan realment començaran els verdaders canvis en el teu organisme: no només en allò relatiu al pes, sinó també en aspectes fisiològics i bioquímics associats a un millor estat de salut.
Post Recomendado deslizante para blogger