NO QUALSEVOL "DIETA" ET VAL!

Publicat a: Revista GiDona, núm. 66  ·  Maig'13

Com els bolets a la tardor, les “dietes” i productes per a la pèrdua de pes ara, a la primavera, afloren als aparadors, a les xarxes socials i als mitjans de comunicació. Comencen a anunciar-nos (a mentalitzar-nos!), que s’acosta l’època de calor, i que, a aquest any sí, cal que lluïm una “imatge corporal estilitzada”, costi el què costi (al preu que sigui, encara que se’ns hi vagi la salut. O no?).


En termes mèdics, s’entén com a sobrepès i obesitat l’acumulació anormal o excessiva de massa grassa (no de massa magra, ni d’aigua corporal total). A grans trets, es considera que els homes pateixen sobrepès si el seu percentatge de massa grassa corporal és mou entre el 20 i el 25% del seu pes corporal; i en dones, entre un 30 i un 35%. Valors percentuals per sobre del 25% en homes, i del 35%, en dones, són indicadors de patir obesitat. El tractament a aplicar per a l’aprimament ha d’anar encaminat primordialment a la disminució d’aquest excés de massa grassa corporal, i a mantenir la resta de compartiments corporals ja indicats. Per a assolir-ho amb èxit, la reducció de pes corporal ha de ser progressiva: no més de 0,5-1 kg/setmana.
Però, actualment, quantes dietes hi ha que prometen l’assoliment ràpid de la pèrdua de pes? Sense gens d’esforç, i sense passar gana? Però que cal necessàriament que s’eliminin grups d’aliments, si es desitgen resultats satisfactoris. Que col·lateral a la “dieta”, s’ha de consumir productes i/o suplements dietètics. Però..., en què es basen per afirmar tot això? Quants estudis científics, ben dissenyats metodològicament i amb una mostra poblacional significativa, emparen que realment els resultats ponderals que anuncien es mantindran a mig i llarg termini, i sense causar perjudicis a la salut? I aquestes “dietes” serveixen per a tothom!, siguin quines siguin les característiques individuals i els requeriments energètico-nutricionals! Doncs, no! Hi has pensat sobre tots aquests aspectes, abans de seguir la “dieta” de torn, o prendre el producte “dietètic” que t’han recomanat? Potser no... Però, a partir d’ara (o així m’agradaria), en podràs ser més conscient, principalment si saps per endavant quins són els riscos i perjudicis associats al seguiment de “dietes miracle” i de certes intervencions dietètiques considerades “fraudulentes” (per a la salut):
  • La realització de “dietes” successives indueix canvis, a nivell del metabolisme energètic, que produeixin estats de “resistència” a la pèrdua de pes.
  • Es generen situacions de desnutrició i/o deficiència d’alguns tipus de micronutrients (de certes vitamines i minerals). Es fomenta el desenvolupament de trastorns de la conducta alimentària, imposant-se errors, conceptes i conductes alimentàries anòmals, i instaurant-se mals hàbits; i promovent una percepció errònia de la pròpia imatge corporal.
  • El risc cardiovascular i, en general de morbimortalitat, es pot veure incrementat.
  • Es provoquen sentiments de frustració i culpabilitat, per haver protagonitzat ingestes excessives d’aliments prohibits.
  • Apareix simptomatologia diversa, com major caiguda del cabell, fragilitat de les ungles, trastorns gastrointestinals, marejos, astènia, disminució del rendiment físic i psicològic, ansietat, irritabilitat, entre altres, conseqüent al seu seguiment. 
  • El consum de productes dietètics associats a la “dieta”, sense efectes declarats i evidenciats sobre l’organisme, i molt sovint de cost elevat, produeixen despeses econòmiques innecessàries.
  • No eduquen nutricionalment i, a la majoria dels casos, al retornar a la pauta d’alimentació habitual, es recupera el pes perdut, en molt pocs mesos i, potser, encara, es guanyen uns quilograms de més.   


Sigues suficient llest/a! No comprometis la teva salut! Busca l’assessorament professional més adequat: el del Dietista-Nutricionista.


Post Recomendado deslizante para blogger