QUIN ÉS EL MEU PES IDEAL?

Publicat a: Revista GiDona, núm. 69 - Agost'13

Ja fa alguns mesos que, davant el mirall, observes que aquest hivern has anat guanyant una mica de pes. A hores d’ara et fa anar de cap, perquè aprofitant les teves vacances et passaràs un munt de dies i hores a la platja, i sigui com sigui, ¡has d'intentar perdre aquests quilets que creus que et sobren, i ben ràpid! Has pensat que ho intentaràs tu sol/a, consultant a Internet algun fòrum i blocs, t’asseguraràs de mantenir la distància a alguns aliments i et saltaràs algun àpat... Però, passats uns dies, és possible que les temptacions et facin tirar enrere. En tot cas, el segon intent serà seguir estrictament la “dieta” d’alguna revista. Sí, saps que passaràs gana, i molta, per menjar poca quantitat del què sí diuen que pots consumir, i gens del que més t'agrada. Bé, sí, segur que no t’acabes escapant d'unes quantes ingestes compulsives (i excessives!). I tot això, per què? Per assolir el teu pes ideal? 

Has de saber que el “pes ideal” no és més que una enganyifa de les catalogades com a “dietes miraculoses”. El concepte fou creat per la Metropolitan Life Insurance Company, fa més de mig segle, davant la necessitat d’establir una relació entre el pes i el risc de mortalitat a causa de certes malalties (les associades amb l’obesitat: hipertensió arterial, dislipèmies, diabetis mellitus tipus 2, malalties cerebro/cardiovasculars, i càncer, entre altres). Amb aquest fi dissenyaren les taules tan famoses. Però, ja fa anys que les societats i organismes mèdico-científics estan informant i comunicant que aquest concepte és erroni; pel fet que s’ha observat, en estudis clínics i epidemiològics, que el rang de pesos dins el qual es pot considerar el concepte de “pes saludable” (el que ajuda a conservar la salut) és realment ampli, i no un únic valor preestablert. De forma universal, s’estima aquest rang ponderal “saludable” fent ús de l’índex de massa corporal (IMC), quan aquest paràmetre antropomètric oscil·la entre 18,5 i 24,9 kg/m2. Ara bé, destacar que aquest rang no suposa estrictament mínim risc d’emmalaltir. Per començar, una persona que practica habitualment exercici físic, per major massa muscular, pot emmarcar-se dins sobrepès (IMC≥25 kg/m2), però pels beneficis de la seva realització, posseir menor risc de patir malalties cardiovasculars que les persones amb pes saludable, o també amb sobrepès, però sedentàries. Així doncs, la probabilitat de patir una patologia o alteració fisiològica de les esmentades no respon només al pes corporal, sinó també a la composició corporal (el percentatge de massa grassa, i la seva distribució corporal, és millor indicador del risc de patir certes malalties); i, a més, al fet de mantenir al llarg del temps alguns mals hàbits, com seguir una pauta d’alimentació molt allunyada de l’adequada (segons necessitats energètico-nutricionals individuals), a la inactivitat, i al tabaquisme i/o  alcoholisme.

Tingues present que també el concepte de “pes ideal” perdura a l’actualitat perquè així ho mana el patró estètic social, que es decanta cap a una imatge corporal extremadament prima, però inaccessible per la majoria de nosaltres.

Sigues realista! El teu pes saludable és aquell que t’ha de proporcionar benestar físic i psíquic. És a dir, permetre’t no patir cap alteració fisiològica, ni deficiència nutricional, ni tampoc cap un trastorn de la conducta alimentària. I, en cas de patir alguna malaltia o trastorn fisiològic, el pes saludable no ha de incidir en desnutrició. Si has d’eliminar el teu pes excedent, estableix un objectiu coherent: disminuir el teu pes en un 5-10% durant un període de temps perllongat (s’estima uns 6 mesos), seguint una pauta d’alimentació adequada a les teves necessitats, prescrita per un/a Dietista-Nutricionista.
 

Recorda que no existeix absolutament res “ideal”. Tots som diferents, en tots els aspectes. I que ni el nostre pes és estable al llarg de la nostra vida. Llavors, ¿pes ideal? I ara! 


Post Recomendado deslizante para blogger