Publicat a: ForquillaGironina · Agost'13
Als mesos d’estiu disposem de més hores de llum i unes
condicions climatològiques favorables que propicien realitzar més activitats a
l’aire lliure. També se sol tenir més vida social, i es gaudeix més de l’entorn
i de la gastronomia. Fer l’aperitiu abans del dinar, o bé menjar a base de
tapes és quelcom que es du a terme habitualment durant les vacances estivals i,
sense ser-ho, també els caps de setmana. Que repercuteixi sobre el nostre pes
corporal, o no, depèn estrictament de la nostra elecció. El fet és que disposem
d’una gastronomia amb un ampli ventall de preparacions culinàries que ens poden
ajudar a “mantenir la línia”, sempre i quan sapiguem acotar la ingesta calòrica
de la resta del dia (clar!) i mantinguem uns bons hàbits alimentaris.
Si la resta de l’any intentem cuidar la nostra alimentació i mantenir uns hàbits i conductes alimentàries saludables, a aquesta època de més calor, i durant les vacances, no hi ha motiu per a descuidar-ho. El cert és que, per contra del què solem pensar, certes circumstàncies ens hi poden ajudar encara més:
- es posseeix més temps per fer exercici físic a l’aire lliure,
- existeix un bon “arsenal” de fruites i verdures/hortalisses de temporada per a escollir,
- ens sol apetir molt més els plats freds que, segons els ingredients utilitzats, solen ser poc densos calòricament.
- tenint una sensació de set més freqüent, també ho sol ser l’hàbit de beure líquids (que l’aigua abundi!). I una adequada hidratació també s’afavoreix sumant-t’hi el consum de més aliments amb un elevat contingut d’aigua (verdures/hortalisses i fruites).
Aquests bons hàbits, entre altres, ens poden ajudar a
tenir cura de la nostra salut i facilitar el manteniment d’un pes corporal
adequat. No estan gens renyits amb el gaudiment d’aperitius i tapes, de forma
més o menys freqüent, quan en la seva elecció sabem que hi intervé el criteri
de “saludable” i el “principi de moderació”.
Si la nostra gastronomia ens permet escollir opcions
d’aperitius i tapes que, per les matèries primeres utilitzades i la tècnica
culinària aplicada, es caracteritzen per ser saludables, cal que ho aprofitem;
i, alhora que ens permetin consumir més ocasionalment totes aquelles altres
opcions excessives en greixos saturats, colesterol, i que suposarien un extra
calòric. Llavors, què ens podríem permetre escollir? Tots aquells aperitius i
tapes on l’ingredient principal siguin aliments d’origen vegetal, el peix o el
marisc, i en els quals no es requereixi una excessiva addició de greixos, per a
la cocció o condimentació. Posem exemples:
- salpicó de marisc,
- popets amb ceba,
- pop a la gallega,
- sípia a la planxa amb trinxat d’all i julivert,
- musclos al vapor, amb salsa de tomata i pebre, o a la vinagreta,
- cloïsses o sardines a la planxa, amb salsa verda,
- escopinyes amb llimona o vinagre,
- gambes a la planxa, o gambes a l’all,
- seitons en oli, amb/sense acompanyament de pa,
- anxoves en oli, amb/sense acompanyament de pa,
- esqueixada de bacallà,
- “banderillas” d’anxova, ceba i cogombres adobats i olives,
- pebrots farcits de bacallà, o amb tonyina,
- olives,
- crudités de verdures: pastanaga, pebrot, cogombre, api, tomata, etc.
- gaspatxo,
- salmorejo,
- verdures adobades,
- remenats de verdures o xampinyons amb all,
- meló amb pernil ibèric,
- pa amb tomata i pernil ibèric,
- hummus o mousses de tonyina o anxoves per untar pa.
- un grapat de fruits secs crus o torrats (no fregits),
Tots aquests aperitius i tapes tenen en comú una relativament
baixa densitat calòrica, un adequat contingut nutricional, i l’aportació de
diverses substàncies considerades beneficioses per la seva acció a nivell
fisiològic.
També hauríem de tenir en compte les begudes. Habitualment
els aperitius i tapes se solen acompanyar de cervesa i vi, amb/sense gasosa;
també de tònica, bíter o altres vermuts, de gintònic, refrescs de cola, de te
fred i sucs; i, últimament, s’ha posat molt de moda, acompanyar-los de mojito,
i de altres còctels de fruites. Per poder controlar millor la ingesta calòrica,
s’aconsella escollir més freqüentment aigua mineral, amb gas o sense, amb
trossos de llimona o no, gasosa, cervesa sense alcohol, tònica i refrescs de te
i cola en versió light, i cóctels
sense alcohol. I en cas d’escollir vi, cervesa i altres begudes amb alcohol, que
siguin consumides amb moderació.
Però, compte! Allò indicat fins ara no significa que hem
de desterrar per sempre aperitius i tapes tant típics com les apetibles patates
braves o amb allioli, els calamars a la romana i les raves, la truita de
patates, o bé la fregitel·la de peix. Les vacances estan fetes per a fruir-les,
per a relaxar-se i descansar; també per a satisfer-nos una mica més el paladar:
les deixaríem per alguna ocasió ben puntual. I, en aquest cas, caldria que compenséssim
aquest extra calòric: sigui incrementant la despesa energètica d’aquell dia
(fent una mica més d’exercici físic), sigui compensant-ho amb la ingesta calòrica de la resta d’àpats, però sense saltar-se’n cap.
En tot cas, el
plaer de menjar i beure pot ser (i ha de ser) saludable!