I PER LA NEVERETA DE LA PLATJA?

Publicat a: Revista GironaGastronomica.cat, núm. 7 - Agost/Setembre'13 

Si ets dels que has escollit, per les vacances d’enguany, la platja, o bé simplement hi faràs escapades de cap de setmana, però per a passar-hi gairebé tot el dia, et cal ser una mica meticulós/a en la selecció i preparació de tots aquells aliments que t’hi emportis, pensant que cal proveir-te pel mig matí, el dinar i, potser, el berenar?
L’exposició a ple sol causa una major sudoració; i la conseqüent deshidratació cal que sigui ben compensada amb líquids i aliments. Però, també, cal procurar que les digestions no siguin pesades i lentes, i saber que es pot tenir una mica menys de gana per la calor. Així doncs, ves prenent nota.

Caldria que hi abundessin aquells aliments que, a més de nodrir, hidraten, pel seu alt contingut d’aigua. Estem parlant primordialment de verdures i fruites. Llavors, dins les diverses opcions, es poden contemplar amanides ben variades, que incorporin arròs, llegums, patata o pasta; però no peix, marisc i carns crus o poc cuits, i ou −per a evitar el risc de toxiinfecció alimentària−, i sempre amb el condiment afegit al moment de consum. També hi tindrien cabuda les amanides bevibles (tipus gaspatxo), les cremes fredes, les crudités, fruita en peça sencera o en macedònia, i com a ingredients de batuts i liquats.

 
Si es prefereix no utilitzar coberts, ni plats, es pot recórrer a l’entrepà, procurant que siguin ben complets en grups d’aliments presents. Prepara’n amb pa de motlle, de pita, o els típics amb xapata, barra o baguette. Untats amb hummus o formatge fresc o paté, fes-hi un llit d’enciam o similars: rúcula, brots i espinacs frescs, canonges, escarola. Es poden afegir unes rodanxes de tomata, pebrot, ceba i cogombre i, a continuació, unes llesques de pernil, d’indiot cuit, formatge o peix en conserva (tonyina, sardines, anxoves).

 
Recorda que és indispensable, en tot moment, conservar-ho a temperatures de refrigeració, mantenint la nevereta a l’ombra. I, per això, s’aconsella també que les preparacions culinàries siguin elaborades la nit abans, perquè al frigorífic de casa es vagin refredant. Dins la nevereta, cal fer ús de tuppers adequats per a cadascuna. Els entrepans es poden embolicar amb paper d’alumini i guardar-los dins bosses de plàstic (la sorra es posa a tot arreu). No oblidis emportar-te una ampolla gran d’aigua, per a beure’n a cada instant: una lleu deshidratació pot causar marejos, desmais i baixades de tensió arterial.

 

Pensa que tota planificació i precaució és bona per a gaudir òptimament d’un dia d’oci i descans!



 

Post Recomendado deslizante para blogger