Publicat a: Revista GironaGastronomica.cat - núm. 8 · Octubre/Novembre 2013
Si encara estàs arrastrant molèsties digestives
−estrenyiment i distensió abdominal−, i quilos que se t’han sumat durant aquest
descans estival, és hora d’adquirir uns bons hàbits alimentaris per a alliberar-te’n.
Per a alimentar-te de forma saludable i equilibrada només cal bona
predisposició, i organització per a posar en pràctica tot el que s’indica a
continuació.
Per a començar, et cal fer una bona planificació dels
àpats. Dins aquesta, primer incorpora-hi unes quantes receptes ben fàcils i ràpides
de preparar (llestes en menys de 10 minuts), i que es caracteritzessin per
mantenir al màxim el perfil nutricional del seus ingredients. Et serà crucial
comptar amb ingredients com són les amanides de bossa, les verdures/hortalisses
i llegums en conserva (en aigua i sal), i també les de peix i marisc, els
derivats carnis envasats al buit, formatges frescs, olives i verdures adobades.
També cal que tinguis un estoc de pasta fresca, d’arròs llest pel consum, ous,
llavors oleaginoses i germinades, fruits secs i fruites dessecades. Per a
condimentar, vinagre i oli d’oliva aromàtics, i algunes espècies (orenga, menta
o alfàbrega, coriandre o julivert). Amb aquests ingredients podràs preparar plats
únics, ben complets, freds o tebis.
Completa la planificació, cobrint els buits amb plats propis del que anomenaríem “cuina conscient”. Es tracta d’aquelles preparacions culinàries que, tot i requerir-te més temps, es mantenen bé en refrigeració i, amb previ reescalfament, es poden consumir també als àpats dels dies posteriors. Sopes, potatges, cremes de verdures, escalivada, samfaina, patates al caliu, carns i peix fets al forn o a la papillota, empanades, quiches, canelons i lasanyes, coques de recapte i pizzes casolanes, entre altres, entrarien dins aquest grup. Per a la seva elaboració requeriràs fer ús de productes frescs, i treballar també amb el forn.