GAUDIR SÍ, PERÒ AMB MODERACIÓ



S’estan acostant les festes nadalenques, tant caracteritzades pels excessos, en especial als àpats festius. Sembla inevitable començar a pensar quins seran els plats més que exquisits, a banda dels tradicionals, que es prepararan per a cadascun d’aquests sopars (dels dies 24 i 31) i dels dinars dels dies 25 i 26 de desembre, i de l’1 i 6 de gener. I és que, encara que un/a se sorprengui, un sol d’aquests àpats citats pot arribar a sobrepassar, i amb escreix, les 2.000 Kcal; el que correspondria a una ingesta calòrica mitja diària per a dones adultes sanes amb una activitat sedentària a moderada. 


Els diferents plats escollits, generalment rics en greixos saturats i sal, no ajuden gens a que la dieta sigui saludable; menys encara la presència de tots aquells dolços ben típics d’aquestes diades, rics en sucres i greixos: torrons, polvorons, massapans, bombons, etc., que esdevenen els postres d’aquests àpats festius però, també, sovint estan omnipresents a tota la resta, i a deshora. Sense oblidar-ho, també cal sumar-hi el consum incrementat de begudes alcohòliques. Per això, res d’estranyar que s’estimi que, en qüestió d’una setmana, la nostra bàscula pugui arribar a marcar un increment ponderal de 2 a 4 kg de mitjana.
 
Perquè aquest increment de pes no sigui tant significatiu és essencial que aprenguem a planificar i a moderar-nos en el consum d’aliments durant aquesta diada nadalenca. Es tracta de ser una mica “permissius” (cal adaptar-se a la situació), i permetre’s fer algun mos de cada plat; però, consumir-ne la quantitat justa, sabent de quins més que d’altres, segons tipus de preparació culinària, per a no sentir-se culpable després. 

Complir aquest principi de moderació, durant aquestes diades festives, suposa:
  • No deixar enrera els bons hàbits alimentaris, els que ens permeten controlar no menjar a deshores (ni per gana emocional), i complir les 4-6 ingestes d’aliments diàries recomanades, sense saltar-se àpats de forma habitual. Són tots aquests hàbits, que involucren el com i quan mengem, a més del què mengem, els que ens ajuden a mantenir-nos en el nostre pes saludable.
  • Prevenir consumir aliments de forma excessiva es tracta d’una conducta alimentària molt preuada per qui desitgi alimentar-se correctament i mantenir-se en el seu pes saludable. Exigeix ser coneixedor de les quantitats a consumir de cada grup d’aliments, o de les diferents preparacions culinàries, en funció de les seves necessitats energètiques. I, alhora també, saber aplicar les diferents recomanacions dietètico-nutricionals, implementant-les als diferents àpats diaris. Poder-ho dur a terme exigeix, ben sovint, haver detectat i eliminat errors alimentaris presents i haver rebut educació nutricional i assessorament per part de Dietistes-Nutricionistes. 

Saps que els perjudicis ponderals del Nadal rauen, més que res, en la ingesta calòrica excessiva; també que l’esforç de perdre aquest excedent de pes serà molt superior al que et suposaria començar a fer una bona planificació dels menús dels àpats festius. Per tot això, elegeix de forma conscient els diferents plats d’aquests àpats, de manera que uns equilibrin calòricament els altres del mateix menú; i no oblidis fer-hi participar, de forma adequada, els diferents grups d’aliments. Controla també el què es menja a la resta d’àpats i dies. I, sobretot, intenta respectar els bons hàbits i conductes alimentaris abans citats.

Recorda: Una suma de petits grapats d’esforç ajuden a assolir un gran objectiu: evitar les fluctuacions de pes! 





Post Recomendado deslizante para blogger