ALIMENTA’T PER A FRONT A LA GRIP I CONSTIPATS

Publicat a: Revista GironaGastronòmica.cat - núm. 10, Febrer/Març 2014


Temps de fred, de constipats i grip... Sí! Ja han arribat! I també ho han fet molts mites sobre què fer per a prevenir-los i minimitzar la seva durada i gravetat. Si et vols resistir a anar massa dies amb el mocador a la mà i no parar d’esternudar, anota’t uns quants consells saludables per a posar-los en pràctica. 

Tot i que actualment es coneix que existeixen certs components dels aliments que tenen un paper fonamental en l’activació i funcionament del nostre sistema immunològic (parlem de les vitamines A, C i E, i també algunes del grup B, principalment les B9 i B12; i certs minerals com el seleni, zinc i ferro) no és gens prudent, ni tampoc efectiu, posar-se a prendre suplements vitamínico-minerals. I és tal la diversitat de nutrients que participen en un o altre aspecte immunològic, com també ho és la seva presència en els diversos grups d’aliments, que el que sí es recomana és que, per a reduir la durada d’aquestes dues infeccions víriques i pal·liar la seva simptomatologia, es dugui a terme una alimentació ben variada, saludable i suficient (però absolutament tot l’any). 

Haurien d’estar-hi presents bàsicament aliments frescs, o bé mínimament processats, d’origen vegetal. Estem parlant de les verdures/hortalisses, la fruita, patata, els cereals (preferentment en format integral), llegums, olis vegetals, llavors oleaginoses i fruits secs. Pel fet que aquests minerals citats solen predominar més a aliments d’origen animal (i la vitamina B12 n’és exclusiva), no hauria de faltar els ous, la llet i lactis, els productes de la pesca i la carn, sempre de forma moderada. I és així; no ens hem deixat cap grup d’aliments al calaix. O potser sí? Només els que estan a la cúspide de la piràmide de l’alimentació saludable (dolços, plats preparats, begudes comercials, greixos comestibles,...).


Què més es pot recomanar? Tot i que el manteniment d’una adequada hidratació és essencial tot l’any, és cert que durant un estat gripal la febre planteja la necessitat d’augmentar els requeriments hídrics per sobre dels habituals. També se sap que l’aigua és el millor “mucolític” que existeix. Si et costa beure i sols tenir una apetència disminuïda, pots recórrer a preparacions culinàries com els brous i consomés, sopes, potatges, purés i cremes; preparar-te batuts, sucs i liquats, i fer-te infusions. 


Perquè l’hivern també cal gaudir-lo, fes salut! Una alimentació variada, saludable i suficient ajuda a que els estats gripals i constipats siguin lleus.






Post Recomendado deslizante para blogger