LA MEVA "DIETA" ÉS PERJUDICIAL?


Al llarg de la seva vida, són molts els que han anat seguint (i seguiran) “dietes” vàries, pel control de pes majoritàriament; però, també, pel tractament de diverses alteracions fisiològiques i patologies. Pel fet que cadascuna és aplicada durant un determinat període, més o menys llarg, és important conèixer si aquesta pot posar en risc l’estat de salut.


Al mercat hi ha tantes “dietes” per escollir..., i sembla que ben diferents! Un/a va provant, ara una i després l’altra, desitjant que cada una sigui la que li permeti assolir l’objectiu i, per fi, mantenir-lo a mig i llarg termini. Ben sovint, tot i que un/a porti anys “a dieta”, costa arribar a pensar que, sigui la que sigui, totes es caracteritzen per pràcticament el mateix (tot i que les venen com a úniques i les definitives). T’has preguntat quins tipus n’hi ha o com se solen classificar? Anem a parlar-ne...

Les dietes de molt baix contingut calòric es basen en una molt baixa ingesta calòrica, inferior a les 800 Kcal. Solen vendre productes substituts d’àpats (batuts, barretes i preparats varis), pel fet que seria impossible assolir l’objectiu calòric amb àpats adequats i gens monòtons. Aplicant-les s’aconsegueix una reducció notable de pes corporal absolut amb molt poc temps. Però, com que l’organisme està en estat d’inanició, aprèn a sobreviure amb menys requeriment energètic diari, a emmagatzemar massa grassa per tenir-la com a reserva energètica i, alhora, a consumir molta massa muscular. Quan es deixen de seguir, el guany de pes és imminent en forma de més massa grassa.

Per la seva banda, trobem tipus de dietes excloents que proposen el consum d’un únic aliment al·legant que, pels seus components, es pot cobrir suficientment tots els requeriments nutricionals diaris i mantenir un grau de salut adequat. Lluny del què és cert, seguir-les porta a patir deficiències nutricionals i predisposa a diverses malalties. L’avorriment de menjar sempre el mateix és qui porta a una ingesta calòrica baixa, la que justifica una pèrdua ràpida de pes. Tanmateix, tenim un altre gran grup de “dietes excloents” que es caracteritzen per “eliminar” (o reduir) de la dieta algun nutrient, sigui hidrats de carboni, sigui proteïnes, sigui greixos. Simplement cal rebutjar-les partint de la base fisiològica de que requerim unes aportacions nutricionals mínimes diàries perquè el nostre organisme pugui funcionar. Dins aquest grup hi hauria les dietes cetogèniques (hiperproteiques i baixes en hidrats de carboni), basades en el consum d’aliments rics en proteïnes i greixos, eliminant els aliments que contenen hidrats de carboni. Com que aquests no són aportats per la dieta, cal que l’organisme fabriqui combustibles alternatius (cossos cetònics) que causen alteracions i perjudicis per a la salut.
Des del grup de les dietes dissociades es fomenta el fet que, en funció de com es combinen els aliments, aquests engreixen. I, per tant, exposen que cal consumir els aliments per grups (carns, vegetals, lactis, etc.), un cada dia; o bé no combinar-los dins un mateix àpat. Simplement són absurdes, pel fet que persegueixen una utopia: la composició química dels diversos aliments és heterogènia, i no estan constituïts per només un nutrient.
  
Per últim, les dietes que proposen dejunis cerquen el motiu de pèrdua de pes en el fet que, per seguir el ritme diari, s’ha de recórrer a les reserves corporals (a la massa grassa). Però, sens dubte, hi ha una elevada pèrdua de glucogen i massa muscular, i un alt risc de deshidratació.  

Arribant a una conclusió, una “pauta d’alimentació” és apropiada si és personalitzada, amb una restricció calòrica moderada, variada en aliments, equilibrada nutricionalment, i és sostenible en el temps. 




Post Recomendado deslizante para blogger