PER MENJAR-TE LA PRIMAVERA...

Publicat a: Revista Girona Gastronòmica, núm. 11 - Abril/Maig'13


Amb la primavera ens arriben noves fruites, que ens abasteixen d’una gran explosió de colors, sabors i d’un munt de substàncies de gran interès biològic: vitamines, minerals, fibra i substàncies antioxidants, i que ens cal aprofitar des del punt de vista dietètico-nutricional.

També estan incrementant les temperatures i el grau d’humitat, i amb això la sudoració, el grau de transpiració cutània, i les hores setmanals que podem dedicar a fer activitats a l’aire lliure. Mantenir una bona hidratació és summament important, i el seu contingut hídric hi ajudarà moltíssim. Per tant, t’interessen aquests consells de com pots incorporar-les a la teva dieta. 
Si al matí t’aixeques amb no molta gana, o et costa consumir la ració de fruita al teu esmorzar, podries preparar-te amb la batedora els teus batuts de fruita, també incorporant un aliment lacti (llet o iogurt), si ho desitges. D’aquesta manera aprofitaràs al màxim tot el seu perfil nutricional, a diferència de si et preparessis un liquat o suc. Uns suggeriments: batut de llet amb maduixa i plàtan, batut d’iogurt i cireres, batut d’albercoc, poma i préssec, batut de pera i albercoc, batut de préssec i plàtan, batut d’albercocs, taronja i pinya, batut d’iogurt amb poma i kiwi. Pots donar-hi un toc més saludable i cruixent si hi afegeixes un grapadet de fruits secs picats (com nous, avellanes i anacards). I aquestes mateixes opcions et serveixen per aplicar-les a la col·lació del mig matí o per berenar.

Si no tens l’hàbit de prendre fruita com a postres dels teus àpat principals, ara és un bon moment per a decidir-te a fer-ho. L’ampli ventall de coloracions que ens ofereixen els pigments de les fruites de primavera et motivaran per a preparar macedònies, gelatines amb trossets de fruita, a muntar brotxetes de fruita, cuinar compotes i fruites confitades casolanes. Però, també, per a atrevir-te a usar-les com a ingredients de primers i segons plats ben apetibles: maduixes, albercocs, préssecs, cireres, pomes, kiwis i taronges per a les amanides; com a guarnicions de segons plats, els albercocs, préssecs i poma gratinats, o bé integrant-los per a preparar salses dolces per carns i peix, on les cireres i els préssecs són una bona opció. 

La nostra cultura gastronòmica ja et proveeix de moltes receptes culinàries que utilitzen com a ingredient aquestes fruites tant autòctones. Ara aprèn a beneficiar-te’n! Posa’t a prova davant els fogons, imaginant-te com pots gaudir nutricionalment dels fruits de la primavera.
 



Post Recomendado deslizante para blogger