L’OLI D’OLIVA: NASCUT AMB LA DECLARACIÓ NUTRICIONAL DE “CARDIOSALUDABLE”

En agraïment a Oli Ermedàs (Oli d'Oliva Verge Extra)


Són molts i diversos els estudis que evidencien els beneficis de seguir una pauta d’alimentació que es basi en les recomanacions que caracteritzen la denominada “Dieta Mediterrània”, pels beneficis fisiològics i aportació en certs nutrients dels aliments que la caracteritzen. Un d’ells és l’oli d’oliva que, per res, se li podria negar que lluïs, a l’etiqueta, el terme “cardiosaludable”, pels seus coneguts beneficis per a la salut.
 
 

El benefici més estudiat fins a l’actualitat és el que el relaciona amb la salut cardiovascular, principalment proporcionada per la seva elevada composició en àcids grassos monoinsaturats (bàsicament àcid oleic, prop del 75%). Se li atorga efectes protectors demostrats front el risc de patir mort d’origen cardiovascular, accident cerebrovacular o infart de miocardi, ajudant a disminuir els nivells en sang del LDL-colesterol (el colesterol “dolent”). Però també, i mercès a la seva propietat antioxidant (com la vitamina E, de la qual també pressumeix de riquesa l'oli d'oliva), aquest àcid monoinsaturat ajuda a evitar que les lipoproteïnes (el “medi de transport” del colesterol a través de la sang) s’oxidin; quelcom que, d’altra banda, provocaria l’aparició de plaques d’ateroma, que desencadenarien una obstacularització del flux sanguini a través de les artèries. 
El seu pool de beneficis fisiològics fa poc s’ha incrementat, evidenciant-se com els polifenols (l’hidroxitirosol i el tirosol constitueixen el 70% del contingut fenòlic de l’oli d’oliva verge) impedeixen que una fracció del colesterol i triglicèrids que ingerim amb els aliments no sigui absorbida intestinalment. Però, també, el seu paper rau en el seu poder antioxidant, protegint les partícules de LDL-colesterol de l’estrés oxidatiu. I, així doncs, participant tant en la millora del perfil lípidic sanguini com en el risc d’aparició d’ateroesclerosis, ajuden a disminuir el risc cardiovascular.

Nous estudis també demostren que l’oli d’oliva verge té un efecte hipotensor a escala molecular: el seu consum, formant part de la pauta d’alimentació de persones hipertenses, té la capacitat de provocar modificacions tant en l’estructura com en la composició lipídica de la membrana plasmàtica dels glòbuls vermells (que roman alterada a persones amb HTA), observant-se una disminució del seu contingut de colesterol i un increment del d’alguns fosfolípids, reestablint-les dins els paràmetres normals.
Amb tants beneficis cardiosaludables, més d’un podeu observar l’oli d’oliva com si d’una “medicina” es tractés (i perquè no: bé deia Sócrates “que el teu aliment sigui el teu millor medicament”.). Res millor que l’incorporis com a un ingredient més dels teus plats, per a coure o per a amanir-los; no més de tres cullerades soperes al dia.

¿SABIES QUE…? PER A LES FREGITEL·LES ÉS MILLOR UTILITZAR OLI D'OLIVA VERGE EXTRA
Per la seva composició, més rica en substàncies antioxidants (àcids grassos monoinsaturats, polifenols i vitamina E), les variacions químiques que es produeixen en aquest medi oliós, durant la cocció, són més lentes i no significatives; conferint-li una major resistència a la degradació per escalfament (polimerització oxidativa), comparant-la amb la d’altres tipus d’olis. D’altra banda, pel fet que s’infiltra molt poc dins l’aliment, permet que en aquest es formi una crosta, que priva la pèrdua de nutrients durant el tractament tèrmic; i, així mateix, li cedeix una textura més cruixent i atractiva al paladar.
També recordar que... és millor no reutilitzar l’oli, pel fet que, si l’escalfem reiterades vegades, el seu contingut de substàncies antioxidants va minvant significativament, veient-se disminuïda l’avantatge anteriorment citada.
 
Post Recomendado deslizante para blogger