Publicat a: Revista Girona
Gastronòmica, núm. 5 - Abril/Maig'13
Tot i que el pas de l’hivern a la primavera et pot provocar tot un seguit de simptomatologia, coneguda com “astènia primaveral” (causada per canvis en les hores de llum solar, d’horaris, i de paràmetres climatològics, juntament amb els cicles hormonals), seguir una pauta d’alimentació equilibrada i variada, i mantenir uns hàbits saludables, et pot donar eines suficients per a prevenir-la.
Si la base de la teva dieta són les verdures/hortalisses i la fruita
de temporada, en les quantitats recomanades i més, tindràs cobert el teu
requeriment de vitamina C. Aquesta és essencial per a sintetitzar adrenalina,
en la quantitat suficient, per a poder fer front a l’estrès fisiològic i
psicològic que provoca aquest canvi estacional.
D’altra banda, un increment del consum de cereals i els seus derivats en format
integral (pa, pasta, arròs), de fruits
secs i llegums, tots ells rics
en magnesi, t’ajudarà a combatre la possible irritabilitat i canvis en el teu
estat d’ànim.
Cal, també, que el nostre organisme s’adapti, el més
ràpid possible, als canvis de llum i d’horaris: la serotonina (un
neurotransmissor que ens determina els nostres cicles de vigília i son) hi juga
un paper primordial. L’aminoàcid triptòfan n’és el seu precursor, i cal que
sigui aportat en quantitats suficients, a través tant d’aliments d’origen animal (peix, carn, ous i lactis) com vegetal (plàtan, llegums i cereals
integrals).
A més, caldria que et posessis horaris fixes per a cadascuna de les 4-6 ingestes diàries d’aliments. Que et propiciessis un bon descans, tant en qualitat com en quantitat d’hores; i fer exercici físic a diari t’hi pot ajudar. I, sobretot, no t’oblidis de mantenir una bona hidratació.