PER UN NADAL MÉS SALUDABLE...

Publicat a: Revista GironaGastronomica.cat - núm. 9 · Desembre 2013/ Gener 2014


Les diades nadalenques s’acosten, i tot i ser conscients que farem irremeiablement un cúmul d’excessos d’ingesta, no ens hem parat, ni un moment, a fer números del què ens podrien suposar: A cada àpat festiu pot consumir-se més quilocalories que totes les que necessitem per a gastar tot un dia, inclús amb gairebé dos.   



Però, compte! Això no vol dir que ens hàgim de saltar àpats. L’esforç l’hem de fer en la planificació dels menús, amb l’objectiu que siguin màximament equilibrats i els plats estiguin compensats calòricament. Llavors, es tractaria de:

  • Si es preveu que el segon plat serà copiós, que el primer plat sigui suficientment baix calòricament i, alhora voluminós i saciant, perquè el pugui compensar en quilocalories i, així mateix, permeti evitar fer una ingesta excessiva del segon. Es tractaria de pensar en primers o entrants on els aliments d’origen vegetal fossin els protagonistes, combinats o no amb peix i marisc o amb derivats carnis magres. Complirien aquests requisits les cremes i sopes, els àspics, els flams o mousses i les amanides “especials”. Per a ajudar-hi, cal saber escollir bé la condimentació, fent-se ús d’herbes aromàtiques, oli d’oliva i vinagretes, o de salses amb lactis descremats.

  • al segon plat (que sol ser el més copiós), que es posés en joc no només una bona selecció dels ingredients proteics (decantant-se cap al peix o marisc, o bé a les carns poc greixoses), també d’aquelles receptes que facin ús de tècniques de cocció en sec (al forn, a la papillota, a la brasa), i que permetin un acompanyament amb salses mínimament greixoses. Recordar que les verdures/hortalisses són la millor opció de guarnició.

  • Tot i que segur no hi faltarà la safata de dolços típics, les postres preferents haurien de ser preparacions de fruites ben apetents visualment, en format de macedònies, brotxetes, gelatines, compotes i purés; que també es podrien combinar amb lactis descremats, gelatina, ou i endolcidors acalòrics, per a configurar deliciosos postres com batuts, mousses i flams, panna cotta, púdings, clafoutís o trifles.

Aplicant aquestes recomanacions, juntament amb la moderació en el consum, pots gaudir d’àpats festius sense que al darrera hi hagi un increment notable de pes. Els àpats festius són per a gaudir-los, tant social com organolèpticament; però sempre fent salut.

 


Post Recomendado deslizante para blogger